Săptămâna Internațională a Alăptării

De azi, 1 august, timp de o săptămână, la nivel internațional, se sărbătorește alăptarea.

Eu am citit prima dată despre alăptare și beneficiile ei, în ziua în care am ajuns de la maternitate cu Matei, primisem niște pliante cu tot felul de reclame, și printre altele un soi de ghid pentru mamă și copil, iar din acel ghid am aflat eu că cică e bine să alăptezi.
Eu trebuie să recunosc că, până la acel moment, adică pe parcusul sarcinii mai ales, eu nu am citit nimic despre copii, că eram atât de preocupată de serviciu și treburile de acolo, că mi se părea că, cum s-au descurcat mama mea și bunicile mele și străbunicile mele și au născut și crescut copii, m-oi descurca și eu.
Bine, să nu mai zic că eu am crezut că copiii dorm toată noaptea, adică dacă îmi spunea cineva dinainte: vezi că nu o să dormi 5 ani de acum încolo (eu cum eram rea de somn înainte) nu cred că acceptam ,,provocarea” asta. 😁
Și cumva, toată experiența asta de mamă mi-am făcut-o de la momentul în care am devenit mamă și am observat că oricât de mult citești, și oricâte sfaturi asculți, nimeni nu se poate pune în locul tău…pentru că nimeni NU e în locul tău.
Și simți, mai ales când ai copii mici mici, cum se pune o presiune asupra ta: alăptează – nu alăpta mai mult de…, dă-i ceai – nu-i da ceai, diversifică de la 6 luni – mai bine de la 4 luni, ține-l în brațe – nu-l ține atât în brațe, și toate astea vin peste nesomnul tău, peste oboseala ta, uneori cronică de-a dreptul, peste tine care nu prea mai ești femeie, că acum trebuie să fii mamă.
Știu cum eram eu în perioada cu ei mici, parcă eram într-un film în care eu jucam toate personajele, și nu jucam niciunul bine.😁
Acum alăptezi, acum faci de mâncare, acum îi schimbi, acum trebuie să îi scoți afară, acum te joci, acum îi adormi, acum iar alăptezi, acum iar îi schimbi (și nu-i ca și cum i-ai schimba cu alții mai liniștiți)😁.
Și dimineața când te trezești (sau mă rog, te dai jos din pat, că nu-i sigur că ai și dormit), ghici?😎Felicitări, ai luat din nou rolul principal!🍾
Eu știu că e tare bine să alăptezi, de asta am și alăptat continuu 5 ani fără 1 lună, că am avut doi unul după altul, dar cred că cel mai important e să fim bine noi cu noi și să fie copiii în siguranță (eu încă stau uneori între ei să nu-și scoată ochii), restul – cât de mult, cât de puțin, câte luni, câți ani, e doar decizia noastră, a fiecăreia.
P.S. Eu n-am fost alăptată decât primele 3-4 luni și credeți-mă sunt foarte bine (știu, nu se vede) 😋. Se spune că alăptarea e dragoste, dar eu cred că dragostea unei mame e oricum dragoste!
(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *