Desculță sau pe tocuri?

Acum aproape 2 ani, când mi-am venit ideea să fac o editură de cărți pentru copii, experiența mea în domeniu nu era 0, era de-a dreptul cu minus.
Eu nici nu sunt un om al planurilor, al strategiilor, al cifrelor sau al calculelor, astea cumva le-am învățat pe parcurs, de nevoie. Dar am oameni în preajma mea care le au cu calculele, și care în doi timpi și trei mișcări pot demonstra că orice idee, oricât de grozavă pare – nu e viabilă, că mai sunt pe piață 20 la fel, care fac același lucru și mai au și experiență de ani buni în domeniu, și că, de fapt, dacă e să o luăm matematic, aș putea să tot închid… înainte de a începe.
În schimb, cred că eu sunt un om al simțurilor – simt când e momentul să fac lucruri. Și le fac cu curaj, de zici că le-am făcut dintotdeauna. Dar fac și multe gafe, desigur, pentru că, de cele mai multe ori, învăț lucrurile făcându-le, nu studiind-le sau calculând-le. Dar mi se asum, ca făcând parte din procesul învățării.
În acești aproape 2 ani, am primit multe încurajări și chiar felicitări legat de cărțile alese, inclusiv la târgul de carte de la București, au fost multe persoane care s-au oprit la standul nostru și au spus: se vede că știți să alegeți cărțile, cărțile voastre par un tot unitar, se vede cu ochiul liber că aparțin aceleiași edituri.
Și m-am tot gândit, care o fi de fapt secretul, cum poți să faci diferență într-o lume în care oricât de creativ ai fi, nu prea mai poți inventa lucruri, pentru că ele s-au inventat deja de mult.
Fără să întreb, și doar purtând o discuție oarecare, am primit răspuns la întrebarea mea.
Cineva, de la o altă editură, cu multă experiență, mi-a spus doar atât: Tu simți și alegi cărți bune, și știi de ce?
Pentru că, tu știi să umbli desculță, și să fii aproape de pământ și de vibrația lui. Așa fac oamenii care pun suflet și pasiune – umblă mereu desculți!
Mi s-a părut o explicație atât de simplă și valoroasă, din care am învățat că în orice facem trebuie să pornim de jos, de pe pământ, și oricît de sus ajungem, e important să rămânem cu picioarele …tot pe pământ!
(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *