Comunitate

Când eram adolescentă și veneam acasă în weekend-uri sau vacanțe, în Rozavlea – satul meu natal din Maramureșul istoric, știa tot satul. 
Mama mea le spunea tuturor vecinelor, prietenelor, oamenilor pe care-i întâlnea întâmplător (care nu erau neaparat curioși)  că-i vin copiii acasă, cu ce mâncare ne-așteaptă, câtă curățenie a făcut și cum totul e pregătit, numai să sosim. 

M-a fascinat întotdeauna ideea asta de comunitate, de oameni dornici să fie împreună, să se ajute, să-și împărtășească gândurile, bucuriile și necazurile, să-și împrumute o lingură de sare atunci când a lor s-a terminat sau să fie trecuți ”pe caiet” la magazin atunci când nu o duceau prea bine cu banii. 


Asta îmi place tare în Baia Mare, că există o comunitate foarte faină, că atunci când ai nevoie de ceva sigur știi pe cineva care are sau știi pe cineva care cunoaște pe altcineva care are . Iar atunci când ai copii mici ești mereu în căutare de ceva, dar mai ales de surse cât mai bune de mâncare, iar aici, chiar găsești din plin.


Cu ”Mama” (Momo) sunt prietenă de vreo 7 ani, de la ea îmi iau legume proaspete, zacuscă, pui de casă și multă energie bună. Am fost și la ea acasă, în Coltău, un sat de lângă Baia Mare. Nu vorbește românește mai deloc, iar eu maghiară nici pe atât, dar ne zâmbim mereu și ne bucurăm când ne întâlnim, ne înțelegem oarecum din priviri și mereu îmi face reduceri, fără să fi încercat vreodată să negociez ceva cu ea. O găsiți marți, vineri și uneori sâmbăta în piața mare, pe partea cu producătorii.


Pe Nicoleta Muresan, o știu de pe grupul de mămici harnice, ea împreună cu familia ei au creat o colecție de uleiuri presate la rece din semințe românești cu coajă, atent selecționate și achiziționate de la fermieri locali, care păstrează toate beneficiile semințelor din care provin. Intrați pe : http://www.uleisomcuta.ro/ și cumpărați cel mai bun ulei presat la rece, produs în Maramureș – 100 % românesc!


De la Anca Valean îmi cumpăr cele mai bune paste homemade – paste cu hribi si pătrunjel, spagetti cu morcov, tagliatelle cu sfeclă, spanac, curcubeu, simple, cu nucă, cu roșii, toate mega bune. Asta e pagina ei de facebook: https://www.facebook.com/homemadepastabaiamare/


No, deci cine se mută în Baia Mare până la Crăciun? Nu de alta, dar de Crăciun aici încă se păstrează tradițiile și se merge la colindat, și vreau să știu pe cine mă bazez în gașcă. 

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *